Image Alt
  /  Health   /  Ψωμί, φρυγανιά ή παξιμάδια; Τι να προτιμήσεις στη δίαιτα

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρούσαμε ότι οι υδατάνθρακες δεν έχουν καμία θέση σε ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει στόχο το αδυνάτισμα. Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι υδατάνθρακες όχι μόνο επιτρέπονται αλλά επιβάλλονται εάν θέλουμε να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα για πολύ καιρό. Αυτό που έχει σημασία είναι να εκπαιδευτούμε ώστε να τους εντάξουμε με τον σωστό τρόπο στη διατροφή μας, δηλαδή με τις σωστές επιλογές και στις σωστές ποσότητες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το ψωμί,  μια από τις βασικές πηγές υδατανθράκων στη μεσογειακή διατροφή.

Μπορώ να τρώω ψωμί στη δίαιτα;

“Το ψωμί αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Είναι απαραίτητο ακόμα και σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, απλώς πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ανεξάρτητα από το αν είναι λευκό ή ολικής ή σίκαλης”.

Όμως ποιο από τα διάφορα αρτοσκευάσματα είναι το ιδανικό για τη δίαιτα; Το απλό ψωμί, οι φρυγανιές ή τα παξιμάδια; “Ανεξάρτητα από τη σύστασή τους, οι θερμίδες τους δεν διαφέρουν πολύ, οπότε το να επιλέξεις μαύρο ψωμί, φρυγανιά ή παξιμάδι δεν σημαίνει ότι θα μπορείς να φας μεγαλύτερη ποσότητα”, απαντάει η ειδικός. “Και τα τρία είδη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεϊνών χαμηλής βιολογικής αξίας”.

Extra tip 

Πριν επιλέξεις συσκευασμένο ψωμί, φρυγανιές ή παξιμάδι, διάβασε τη διατροφική ετικέτα. Μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή/και λιπαρά, που αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων τους.

 

Το ψωμί τελικά παχαίνει ή είναι μύθος;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη φράση  «το ψωμί παχαίνει». Κατά πόσο όμως ισχύει κάτι τέτοιο; Ευθύνεται το ψωμί για το υπερβάλλον βάρος;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τρόφιμο το οποίο να ευθύνεται αποκλειστικά για την αύξηση του βάρους! Το ψωμί είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο και αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού, με ελάχιστη ποσότητα λιπαρών που δεν αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενό του.

psomi diatrofiki aksia 03

 

Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά. Το ψωμί ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων τροφών και είναι ισοδύναμο (θερμιδικά και στα βασικά θρεπτικά του συστατικά – πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά) με άλλες αμυλούχες τροφές, όπως είναι το ρύζι ή η πατάτα. Για παράδειγμα, 1 φέτα ψωμί (περίπου 30g, όσο είναι και μία φέτα ψωμί του τοστ) έχει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες (ισοδυναμεί) με  ½ πατάτα = ½ φλιτζάνι ζυμαρικά μαγειρεμένα = ½ φλιτζανιού ρύζι μαγειρεμένο = 2 κριτσίνια κ.α.

Γιατί θέλουμε ποικιλία των παραπάνω τροφών στην καθημερινότητά μας; Η κάθε επιλογή αμυλούχου τροφίμου διαφέρει στην ποσότητα μικρο-θρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμινών και μετάλλων!

Η ποσότητα της μερίδας παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στις τελικές θερμίδες, παρά το είδος του τρόφιμου.

Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό με την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη να φτάνει το 50-55%, και το 35% αυτών από αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες κ.α. Για αυτό το λόγο καλό είναι να περιέχονται καθημερινά στη διατροφή σας και να καταλαμβάνουν το ¼ του γεύματος.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην πυραμίδα της μεσογειακής μας διατροφής αποτελούν τη βάση, περιέχοντας τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Όπως και είδαμε και παραπάνω, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι «το ψωμί παχαίνει» …ΝΑΙ το ψωμί έχει θέση στη διατροφή μας ακόμα και σε μία προσπάθεια διαχείρισης του βάρους!

 

 

Φτιάξτο μόνος,-η σου | Μπανανόψωμο με βρώμη

Μία συνταγή για μπανανόψωμο με λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά κ πινελιές καλών διατροφικών επιλογών, όπως οι μπανάνες, η βρώμη, το μέλι και η κανέλα.
Ιδανικό για σνακ ή πρωινό μικρών κ μεγάλων και ένας τρόπος αξιοποίησης για τις μπανάνες που ωρίμασαν υπερβολικά στη φρουτιέρα.

Συστατικά

1,5 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζ. βρώμη
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. αλάτι
1/4 φλιτζ. μαργαρίνη
1/4 φλιτζ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1/2 φλιτζ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι)
3 μέτριες ώριμες μπανάνες
2 αυγά
1 κ.σ. γάλα
1 κ.γ. βανίλια
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση 

 

1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη βρώμη, το baking powder, τη σόδα κ το αλεύρι σε ένα μπολ.

 

2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί το βούτυρο, (το γιαούρτι), τη ζάχαρη κ το μέλι.

3. Σε ένα βαθύ πιάτο λιώνουμε με ένα πιρούνι τις μπανάνες κ της ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά, το γάλα και τα αυγά.

4. Ανακατεύουμε το μείγμα με τις μπανάνες με το μείγμα με τη ζάχαρη.

5. Και μετά και με τα στεγνά υλικά. Προσοχή! Το μείγμα δεν  είναι απαραίτητο να ομογενοποιηθεί εντελώς.

6. Γεμίζουμε μία φόρμα για κέικ (μακρόστενη ή στρογγυλή) κ ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 70 λεπτά περίπου ή μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το ψωμάκι μας.

Όπως έχω αναφέρει κ στο παρελθόν τα αρτοσκευάσματα τέτοιου είδους δεν συστήνονται για καθημερινή κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες, καθώς περιέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα λίπους κ σακχάρων. Είναι όμως μια πιο υγιεινή εναλλακτική του κλασικού κέικ.

 

 

 

 

Newsletter Signup

Μετάβαση στο περιεχόμενο